13-10-13

thema:'slakken'

lange, lange, langzaamaan,

heeft geen pootjes om te staan,

heeft een huisje op zijn rug,

hoeft niet haastig, hoeft niet vlug,

langzaam glijdt hij langs een takje,

weet je 't al ? Het is een .........SLAKJE!

 

De kleuters brachten van thuis slakken mee! Het waren er héél véél ( waarvoor dankLachen ),aan slakken dus geen gebrek! We maakten in de klas een slakkenbak met aarde, mos, takjes, stenen enz...en speelden en werkten rond het leven van de slak! We onderzochten in de klas haar gedragingen en sommige kls durfden de slakken zelfs op hun arm te laten kruipen! Door ze op zwart papier te laten kruipen kon je zien hoe slakken een slijmspoor achterlaten en probeerden we te weten te komen wat een slak wel of niet lust en hoe ze zich gedraagt! We knutselden slakken door spiralen te knippen en maakten slakjes uit natuurklei. We gingen bewegen zoals slakken met als tegenstelling langzaam en vlug. We speelden levende memory met woordparen van de slak: grote hoorns, kleine hoorns, slijm, schelp, voet, rasptong, sla enz... Omdat we héél véél slakken hadden en slakken in de natuur horen, besloten we om al een deel slakken terug in de natuur te zetten. Tot onze grote verbazing hadden ze onder het mos eitjes gelegdVerrast!

 

We brachten ook een bezoek aan de maïskneuzer en konden heerlijk zien hoe de maïs verwerkt werd. Op de boerderij zagen we Fien terug en Hilda had weer voor lekkere wafels en soep gezorgd!

We hadden ook twee jarigen en we zagen het geboorteverhaal dit keer als een geboortefilmpje! Leuk was dat! We maakten feest in de poppenhoek, dansten de" Kapitein- Winokkiodans", aten lekkere cupcakes en poffertjes en dronken zelfgeperst appelsap!

De politie kwam de fietsen op onze school controleren en maakte ook  nog wat tijd voor ons! We mochten allemaal een keertje op de motto zitten! Voor ons was het duidelijk: "de politie, je vriend"! Super was dat!

Omdat slakken een rasptong hebben waarmee ze gaatjes in de blaadjes maken als ze eten, gingen we ook raspen. We raspten allerlei fruit en maakten er fruitpap van.

Natuurlijk zorgden we er deze maand ook weer voor dat het papierafval in de papierdoos terechtkwam zodat we de papierdoos weer aan de straat konden zetten.

Met dierendag waren de twee kuikens van Jolien "Glittertje en Roosje" op bezoek in onze klas! De kls bouwden een woonhuis voor de kuikens en konden zien hoe ze over de houten plankjes en doosjes liepen! De kls verzorgden, streelden en keken toe hoe de kuikentjes uit hun voerbakjes graantjes pikten! Ook de honden van Meester Jo waren dit jaar weer op bezoek!

Omdat de slakken nu al een tijdje in onze klas waren, besloten we om de overgebleven slakken ook terug in de natuur te zetten. Dat was pas echt dierendag want slakken horen nu éénmaal in de natuur!

 

30-09-13

thema 'vrienden'

We speelden als vrienden in de klas en verdienden een pluim als we samen speelden of mochten een wasknijper ophangen als we aardig waren voor elkaar.

We zongen het liedje: 'Neen, tegen ruzie, iedereen is anders' en maakten vriendschapsbandjes voor onszelf en voor elkaar. Op vrijdag keken we naar het filmpje van 'Kikker vindt een vriendje' en hielden een gesprekje over hoe vriendjes met elkaar omgaan en wie of wat eigenlijk 'een vriendje' is. Daarna maakten we een grote vriendschapsboom waarbij de boom onze klas voorstelde en elk blaadje een vriendje van de klas.

We speelden veel samen, speelden levende memory samen met het 1e en 2e leerjaar en deden in de klas veel opdrachten per 2 zoals car-wash (yoga).

Volgende keer komen er foto's over het thema slakken en thema de herfst waar we nog steeds rond aan het spelen en aan het werken zijn.

thema ' de klas'

We kozen ons eigen kenteken, onze eigen stempel voor op onze werkjes en maakten onze eigen doos om werkjes in te steken, onze heen-en weerschriftjes, verjaardagstaarten, een deurposter met 'Welkom' op enz,...

De nieuwe kleuters konden onze klas verkennen en we maakten kennis met ons bord met pictogrammen, de maandketting van september en de liedjes en versjes van de dagen van de week.

We brachten ook een bezoekje aan de klas van meester Jo om te kijken naar de reuzen van vorig jaar die nu leerling geworden zijn en hoe het in het eerste leerjaar was en wat zij al allemaal geleerd hadden.

Door het mooie weer speelden we onze fotozoektocht op de speelplaats, konden we buiten picknicken, zetten we het papier buiten aan de straat en dansten we met z'n allen de "mooi-weer-dans"!

We kwamen op de dag van de sportclub in sportkledij naar school, onze vis was terug uit vakantie, we maakten zelf speeldeeg en lekkere appelravioli-flapjes uit juf Nele haar kookboek en we hadden een jarige in de klas.

Kortom het was een heerlijke start van het nieuwe schooljaar!

Groetjes,

de juffen