17-11-13

Thema:'Ri,ra,rijmen', landen en proefjes

Alweer een nieuwe maand, dus maakten we onze eigen maandketting van november!

Joepie, we krijgen nieuwe toiletjes. Leuk om deze werkzaamheden samen op te volgen !

In de schrijfhoek vonden we het leuk om voor elkaar tekeningen te maken, er een tekeningenboekje van te maken en erover te vertellen aan elkaar Lachen)

Ook het geheimzinnige koffertje ging weer mee naar huis. Aan de hand van vraagjes en tips proberen we te raden wat erin zit. Geraden.............. doe open, doe open, wij willen het zien!

Tijdens de ri,ra, rijmweek mochten we van thuis twee voorwerpen meebrengen die op elkaar rijmden. We maakten er een ri ,ra, rijmtafel mee, speelden het ri, ra, rijmspel en maakten het ri, ra ,rijmversje en ri, ra, rijmhuisjes!

Na de herfstvakantie waren sommige kleuters op vakantie geweest. We wilden graag te weten komen waar die landen nu juist lagen, dus haalden we er de wereldkaart bij, onze reuzeatlas, de wereldbol en de bijbehorende vlaggen. We vonden het leuk om zelf vlaggen te tekenen en te schilderen.

Ook de leerlingen van het eerste leerjaar kwamen nog eens bij ons op bezoek. Ze lieten ons zien hoe goed ze al konden lezen en vonden het fijn om nog eens met ons mee te spelen in de klas ! 

We deden kleurenproefjes, allerlei proefjes rond drijven en zinken en proefjes met magneten. We vonden het erg leuk om hier zelf mee te experimenteren !

Naar aanleiding van de week van de smaak maakten we zelf soep. Deze soep was niet om proefjes mee te doen maar wel om te laten proeven aan de mama's en de papa's en  zo ons soepproject voor te stellen. Hiervoor maakten we een groepswerk en stempelden we tussen welke verschillende soepen men kon kiezen.

Zoals je op de foto's kan zien, staan de ezels en het paard weer dicht bij ons in de buurt. Dit vinden we erg leuk als we buiten op de kleine speelplaats aan het spelen zijn ! 

Onze godsdienst ging dit keer natuurlijk over de ramp in de Filipijnen. We hielden er een kringgesprek rond en staken samen het kaarsje aan om te bidden.

Deze thema's zitten er weer op, dikwijls leven ze nog verder maar nu wordt het stilaan weer tijd om plaats te maken voor.................... DE SINT!

 

 

 

 

03-11-13

thema : ' herfst deel 2 '

Deel 2 ! De verzamelde natuurmaterialen deden heel wat dienst in onze klas! We speelden en werkten hier nog verder mee! We maakten herfstkronen ( stempelen met spons en gebruiken van de herfstkleuren ), maakten herfstmandalas , versierden herfstbladeren en versierden onze deuropening van de klas door herfstbladeren aan een touw te rijgen !

Bij het afknippen van onze maandketting , telden we af en keken we erg uit naar de voorstelling van Dribbel ! En ja, het was de moeite!

Tussendoor bouwden we met de woodies  (weer een engels woordje bijgeleerd Lachen) of ook de kapla-blokken genoemd ! We vonden het leuk om samen te bouwen en samen afspraken te maken en ja natuurlijk ook om te meten welke toren het hoogste was, welke even hoog, ze samen even hoog maken enz.....!

Zoals gezegd wouden we van de paddestoelen meer te weten komen! Daarom gingen we  dit keer niet van de champignonnes proeven , maar wel een champignonneproef doen! We moesten 2 dagen wachten voor we het resultaat zagen. Dat was na 2 dagen tot onze teleurstelling maar mager, maar de derde dag kon je op het witte blad heel goed de 'sporen' van de paddestoel zien!

Omdat we nieuwe toiletjes krijgenLachen, moest het berghok leeg gemaakt worden! We vonden het leuk om te helpen verhuizen en nadien in de lege ruimte samen onze echo te horen en met onze heen- en weerschriftjes onze versjes en liedjes samen op te zeggen!

Ook sporten in de sporthal stond deze maand op het programma. Het was leuk om met de hele school in een grote sporthal samen te bewegen en samen te sporten! We konden er basketballen, turnen, voetballen, dansen, netballen, rusten en lezen enz.....!

Tussendoor maakten we een leuk fotokader voor de trouw van meester Pieter-Jan! Het werd een mooi CADEAU voor op zijn BUREAU! Lachen Proficiat aan meester Pieter-Jan en Ine!!!

De laatste dag tracteerde juf Laura nog voor haar verjaardag en als afsluiter maakten we met de hele school nog een superleuke pompoenentochtLachen!!!

02-11-13

thema:'herfst deel 1'

 Na het thema slakken..........thema herfst! Ook het thema slakken bleef nog verder leven in onze klasLachen!

Gewapend met emmertjes en een vuilzak brachten we een bezoek aan het bos in de buurt van onze school! Een loof- en naaldbos! We verzamelden er allerlei natuurmaterialen voor in de klas ,vulden onze vuilzak met allerlei achtergelaten afval en zongen hierbij het lied' dom dom , dom dom , gieregieregom' want wie laat er nou zijn afval in het bos achterAfgesloten! We vonden er allerlei natuurmaterialen (mos, dennenaalden,  denneappels,  verschillende soorten bladeren ,  eikels enz......), kwamen er een mierenhoop tegen waar we de mieren aan het werk zagen en zagen er de prachtigste paddestoelen waar we wat meer over wouden te weten komen! Ook meester Jo was  met de kinderen van zijn klas op bezoek in het bosLachen!

We namen het natuurmateriaal mee naar de klas om te sorteren, er een ontdektafel van te maken, te wegen ( licht en zwaar), te tellen ( vullen van 1 tot 10), te koken in de poppenhoek enz.....!

We knutselden met natuurmaterialen, maakten een telkaart, leerden over de schepping, dansten op de herfstmuziek van Vivaldi en verzamelden natuurmateriaal van op onze speelplaats voor in onze klas ( noten kraken,  pellen , delen en samen opsmullen )! We leerden over de bladeren van de boom met hun bladnerven, verkleuringen, bladmoes, bladrand enz... en vonden het zalig om bij harde wind in de bladeren te spelen, hoog in de lucht te gooien en naar beneden te laten dwarrelen! Wirrelewarrele doen de blaadjes, wirrelewarrele door de lucht! kijk eens rond op de grond........!

De maandketting van oktober had heel wat in petto! Een toneelvoorstelling'Oogappel' waardoor we muziektaal konden praten in onze klas ( Do do si la? Si si la doLachen ) en een herfstwandeling in het klankenbos waar we met een eigen plan de weg konden volgen en zo een leuke wandeling maakten tussen allerlei kunst door de natuur!

We hadden ook een stageaire, Bea , 14 dagen bij ons op bezoek! Ze speelde, leerde en werkte samen met ons! We dansten met haar en maakten samen met haar muziek op onze zelf uitgevonden djembéLachen!

We maakten lekkere poreisoep met leuke kaasvormpjes en aan de hand van een plan op papier maakten we een tekening om op het raam te vingerverven!

Ook brachten we deze maand een bezoek aan de bib en mochten er zelf een boek kiezen om mee naar de klas te nemen!

Natuurlijk mochten we het speelbos naast onze school niet vergeten! Een superleuk, gezellig, donker, mysterieus naaldbos waar het leuk is om te turnen, te tellen ( per 2,3,4...bij een boom gaan staan) en waar we nog allerlei natuurmaterialen hebben gevonden om onze ontdekhoek aan te vullen!

En wat we natuurlijk ook niet mochten vergeten was om af en toe eens in de schrijfhoek op onze eigen ' blog' te kijkenLachen!