11-01-14

Thema Driekoningen en Nieuwjaar

Op maandag was het een speciale dag. Het was een nieuwe maand en de eerste dag na de vakantie, maar er was nog iets speciaals. Het was DRIEKONINGEN! OnschuldigJuf vertelde het verhaal van de drie koningen. Caspar, Balthasar en Melchior werden uitvoerig besproken en bekeken en graag wilden we ook wel eens een koning zijn. We begonnen met zelf een kroon te knutselen. Zo konden we ons eindelijk voelen zoals de koningen uit het verhaal. We paradeerden door de klas en zongen driekoningen voor elkaar. Onze kroon konden we 's avonds misschien nog gebruiken om 'echt' driekoningen te gaan zingen. Ook maakten we een puzzeltje over driekoningen dat we zelf moesten uitknippen en inkleuren. Een nieuwe maandketting maken hoorde er ook bij, want we hadden geen enkele kalender meer in onze klasje met het nieuwe jaar!

Het nieuwe JAAR ging dan ook niet aan ons voorbij! We vertelden aan elkaar wat we met nieuwjaar gedaan hadden en wat we dan precies vieren. Sommige kleuters waren op mogen blijven tot er vuurwerk te zien was! VerrastWe maakten zelf vuurpijlen en schoten ze in de gang hoog de lucht in. pschtttt pschtttt BOEM ! We gebruikten een rietje om zo de verf op ons papier te laten 'ontploffen'. Een mooi vuurwerkspektakel werd het resultaat van ons blaasverven.

Met Juf Daisy maakten we tussendoor eiersalade, hmm lekker en wat konden we dit al goed!

Op woensdag was het Fleur B. haar verjaardag ! Hiephiephoera, het was feest in de klas en Fleur had een superlekkere cake bij in de vorm van een luchtballon. Wat mooi! Bedankt Fleur, ook voor het mooie prentenboek! Lachen

Als afsluiter maakten we op vrijdag zelf nog een lekkere appelcake voor de nieuwjaarsreceptie van de klas. Namiddag mochten we met z'n allen gezellig plaatsnemen aan de feesttafel. We smulden samen van de cake en klonken op het nieuwe jaar!

 

 

23-12-13

thema Kerstmis

We begonnen met ons klasje een huiselijke sfeer te geven, door met z'n allen gezellig de boom te zetten in onze onthaalhoek. Net zoals de meeste kleuters dit thuis ook al gedaan hadden met mama en papa.  In groepjes mochten we de boom er vrolijk laten uitzien. Intussen vergeleken we al spelend de verschillende ballen en slingers met elkaar en keken we wie er de langste/korste/dikste/dunste slinger had.

We haalden er een stoeltje bij want aan de bovenkant van de boom geraakten we zomaar niet. Juf zette de piek er bovenop en klaar was ie! Wat gezellig! Ineens merkte er iemand op dat de boom er onderaan nog zo kaal uitzag ten opzichte van de boom thuis. Ooohjaaa! Wij hadden nog geen pakjes om onder de boom te leggen. Iemand kreeg het geniaal idee om de kartonnen doosjes vanop de bouwmat met een leuk papiertje in te pakken en zo kwam onze pakjesfabriek tot stand.

Hier werd hard gewerkt! Eerst werd er van het inpakpapier een groot stuk papier afgeknipt en dan begon het vouwen en draaien en passen en meten om het doosje erin te krijgen zonder dat het er terug uitfloepte! Hulp zochten we bij elkaar! Alleen om een strikje te binden rond het doosje werd de hulp van de juf ingeroepen want dat was toch nog een hele klus! Al gauw werd onze boom een beetje feestelijker en kwamen er meer en meer pakjes onder te liggen. De kerstmannen in de pakjesfabriek waren op dreef!

's Middags kregen we 2x lekkere soep! Elke maandag een lekker kommetje voor ons dat smaakte! Eerst van Merel haar oma en daarna ook van Daan zijn mama! Wat werden we verwend!

Tussendoor werkten we aan onze knutselwerkjes voor onze nieuwjaarsbrief. Dit bestond uit meerdere stuks dus we hebben er wel eventjes over gedaan. Het afwerken met de glitters vonden we het leukste, strooien, wapperen en glitteren maar! Wat werd het mooi! We konden haast niet wachten om de werkjes mee naar huis te nemen. We oefenden elke dag op ons versje voor mama/papa en na twee weken waren we er klaar voor!

We leerden ook wat Kerstmis precies is. We kunnen nu perfect het kerstverhaal vertellen omdat we het zelf verschillende keren hebben nagespeeld in onze klas. We mochten uit de grabbeldoos een figuurtje trekken en dan mochten we in de poppenhoek de juiste kledij gaan zoeken en zo maakte iedereen van onze klas deel uit van het kerstverhaal. Ook speelden we vrij in onze poppenhoek die nu omgetoverd was tot een kerststal.

Elke keer als het zondag was geweest mochten we ook een nieuw kaarsje aandoen op onze Adventskrans. Zo wisten we dan dat wanneer al de 4 kaarsjes aan waren, het Kerstmis zou zijn!

Rikki was ook in ons klasje langsgekomen. Rikki had heel wat meegemaakt! De juf vertelde het verhaal van 'Rikki wil een kerstboom' waarin Rikki samen met zijn papa een kerstboom ging kopen. Later vertelde juf het ook nog eens via een verteltafel en wij mochten daar het verhaal ook naspelen. Ook op de computer konden we dit prentenboek nog eens digitaal bekijken. Rikki leefde een tijdje mee in ons klasje!

Op donderdag was het feest in de klas! We vierden de verjaardag van Daan. Vijf jaar was hij geworden! Op zijn verjaardagsstoel mocht hij een kaarsje uitblazen nadat iedereen voor hem had gezongen. Daarna smulden we met z'n allen van de cakejes die hij had meegebracht. Ze waren superlekker! Bedankt Daan!

Op de mat speelden we het spelletje tik-tak-boem. We mochten in een kring gaan staan en een kerstbal doorgeven. Deze kerstbal moest zo snel mogelijk doorgegeven worden want anders ontplofte hij en moest je gaan zitten. Wat spannend want we moesten ons heel goed concentreren.

Aan het einde van de week mochten we de neppakjes onder de boom terug uitpakken. Ook dit werd leuk. We dansten en sprongen in het rond met het dwarrelende papier in de lucht. Achteraf hadden we wel een heleboel om op te ruimen, maar dat gebeurde prima! Tijdens het opruimen zagen we ook dat onze vis Roos niet meer zoveel zag door haar water. Het was een beetje troebel geworden. We hielden een gesprekje over hoe wij ons zouden voelen in dat water en hoeveel keer wij ons wassen en algauw kreeg Roos een nieuw proper badje om in rond te zwemmen.

Vrijdag sloten we nog gezellig af met de hele school. Samen keken we in de eetzaal naar een film terwijl de juffen en de meester spaghetti voor ons maakten en namiddag wandelden we allemaal samen naar de schapenboer voor het Kerstverhaal in de stal.

Alvast een leuk begin voor de Kerstvakantie in te zetten!

Zalig Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar !!

Fijne Kerstvakantie aan iedereen!

 

14-12-13

thema Sint

Met al de Sintdrukte van de afgelopen weken, volgt hier nog een laattijdig verslagje!

De Sint kwam bij ons op school en samen met zijn gekke pieten ging hij op zoek naar de verstopte kadootjes op de speelplaats. Al heel snel vonden ze deze en gingen we met z'n allen naar de grote zaal. De meester en de juffen hadden deze speciaal voor de Sint versierd en zijn mooie stoel klaar gezet. We zongen een aantal liedjes en de mama's en papa's mochten ook komen meezingen. Het was één groot leuk feest om de verjaardag van de Sint te vieren! In de klas werkten we nog een weekje verder over de Sint want hij moest ook nog bij ons thuis komen. We begonnen met een verlanglijstje te maken. Dit zou ons definitieve zijn, want thuis hadden we er natuurlijk ook al wel eens ééntje gemaakt! We knipten uit speelgoedboekjes en kleefden het op de grote zak van Sinterklaas.We vulden de zak met propjes papier op zodat het leek of er al veel kadootjes in zaten. Op de zak verfden we de 'S' van sint of tekenden we zijn staf.

Met strijkparels maakten we nog verder pietjes en sintjes na, die de juf dan daarna voor ons streek zodat we deze mee naar huis konden nemen. Tijdens het onthaal mochten we met letterkoekjes uit onze lekkere koekjesdoos het zelfde aantal leggen als het cijfer dat op het blaadje stond. Soms wel best moeilijk want er waren cijfers bij die hoger waren dan 10!

Ook dansten we in de klas nog verder op de leuke Sintliedjes die we voor de Sint zijn bezoekje geleerd hadden.

We maakten een nieuwe maandketting, want het was al december! Wat vliegen de maanden toch voorbij! We tekenden er speciale symbooltjes op zoals een boek, een mijter, een kroon, een ster... want dat zijn de belangrijkste activiteiten van de maand. (bibliotheek, Sintbezoek, verjaardag Daan, Kerstmis...) Ook nummerden we de slinger van 1 t.e.m. 31. Dat was een hele klus om te tellen!

We maakten de mooiste tekeningen voor de Sint want ja hoor, hij kwam ook in ons klasje op bezoek! Wat spannend! Samen bedachten we een brief en de juf schreef op wat wij haar toefluisterden. We hingen al onze tekeningen op tegen de ton en maakten het bord voor de Sint klaar. Een pintje, een flesje water, een wortel en wat suikerklontjes mochten niet ontbreken bij het bord. Daan en Siebe schilderden nog een kacheltje zodat we ons bord gezellig aan het vuurtje konden klaarzetten. Het zag er prachtig uit! We waren er van overtuigd dat de Sint dit ook leuk zou vinden!

Na een lekker lang weekend thuis zaten we vol verwachting te raden of de Sint was geweest in ons klasje. Wat was de vreugde groot toen we ontdekten dat de Sint een brief terug had geschreven en natuurlijk waren we DOLblij met al het nieuwe speelgoed! Dankjewel lieve Sint hiervoor! De juf las Sint zijn brief voor en wij mochten naar hartelust beginnen spelen met het nieuwe speelgoed.

Onze nieuwe wc'tjes zijn ondertussen ook klaar. We gingen daar nog een kijkje nemen en een aantal kleuters wilden al meteen een plasje gaan doen bij de olifant, leeuw of zebra. Vanaf hoeven we nooit meer 'alleen' op het wc'tje te zitten. Reuzeleuk!