21-02-14

thema: 'de ruimte'

We dompelden ons gedurende twee weken onder in de wereld van de ruimte. We speelden zelf de zon, de aarde en de planeten en zagen op die manier hoe de aarde rond de zon draait. We maakten onze eigen astronautenstoel waarmee we konden opstijgen naar de ruimte. We maakten astronautengevoelsmetertjes die we dagelijks tijdens het onthaal en tijdens het afscheid eventjes op het juiste astronautje plaatsten. Gelukkig voornamelijk veel vrolijke astronautjes in ons klasje! We hielden gesprekjes over onze gevoelens, over wat boos/vrolijk/bang/verdrietig precies is en wanneer je je zo kan voelen. We maakten onze eigen planeet en schilderden over de ruimte. Op vrijdag maakten we planetenpoffertjes in de klas die we zelf mochten versieren met bruine/witte suiker.

In de zandbak maakten we een maanlandschap na en in de poppenkast werden er druk ruimtescenario's nagebootst uit de verhaaltjes die verteld werden.

We telden af van 10 tot 0 en sprongen zelf de ruimte in, voordat we begonnen spelen in de hoeken. We bouwden met doosjes een reuzeraket en schilderden deze in leuke kleurtjes. We bouwden allerlei raketten en satelieten na.

We bespraken het woordje 'zwaartekracht' en zweefden tijdens de turnles in het rond zoals een astronaut dat doet. Ook deden we allerlei proefjes met magneten.

Elke ochtend mocht de kleuter die aan de beurt was een schuifje opentrekken uit het kastje. Zo was er een taalschuifje, rekenschuifje en ruimteschuifje waarin allerlei opdrachten zaten rondom dit thema.

Als afsluiter mochten we samen met de kleuters van juf Nele kijken naar de poppenkast.

04-02-14

'thema: Nieuwsgierige Lotje' (2)

We werkten nog verder aan al ons gereedschap dat we nodig hadden voor ons optreden van afgelopen vrijdag. We klusten en dansten en klusten en dansten en plots was alles klaar, JOEPIE!Lachen

We oefenden nog eens in de Kerk en op vrijdag was het zover!

Eindelijk mochten we onze zelfgemaakte hoed, hamer, zaag en gereedschapsband dragen. We voelden ons nu pas échte knutselheksen en we waren klaar om aan Lotje te laten zien dat WIJ, oh jawel hoor, dat wij de knutselheksen haar bezem wél konden maken!

We klusten tijdens het optreden ook nog aan de reuzeraket van Lotje en ze vloog er aan het einde van de musical in naar huis!

Dag Lotje, het was fijn om je drie weken dicht bij ons gehad te hebben!

Hier kan je samen het refrein van ons dansliedje nog eens zingen. (De kleuters zullen de mama's en papa's het dansje er wel bij leren Knipogen):

'Klussen is mijn leven de zin van mijn bestaan, dus als je niet kan klussen dan moet je nu maar gaan,klussen, klussen, klussen, opzij je staat naar voor. Zo kunnen wij niet werken, zo kan ik er niet door! Hier een lik, daar een spat, schuurpapier, megawat, spijker vastn schroef maar los, ja wij gaan hier totaal los! Snij maar af, smeer maar in, hier het eind, daar het begin, snel omhoog, plakken maar. Beetje rotzooi, geen bezwaar! Maak je eigen REUZERAKET, een eigen design dat is pas echt plezier! Maak je eigen paradijs, schots en scheef, dat is pas echt onwijs!Lachen'

Vanaf vandaag leren we over astronauten, planeten, sterren en alles wat met de ruimte te maken heeft.

25-01-14

Thema: 'Nieuwsgierige Lotje'

Drie weken lang werken we rond het prentenboek: 'Nieuwsgierige Lotje' . Dit prentenboek draait rond een heksje, Lotje genaamd dat haar bezemsteel wil laten maken en daarvoor bij verschillende heksen aanklopt om hulp. Dit zijn allemaal lieve, goedaardige heksen die elk hun eigen talent bezitten. Zo heb je de kookheks, de muziekheks, de slaapheks en de knutselheks. De eerste week hebben we elke dag een andere heks besproken om de verschillende heksen te leren kennen. De tweede week hebben we ons in de knutselheks verdiept.

Op maandag lag er een speciaal kadootje in de klas van Juf Nele. We zongen samen met de kleuters van juf Nele het liedje: 'Hokus pokus paraplu, klein kadootje open u!' en plots ging het kadootje open en kwam er een heksenhoed en een brief uit. Deze heksenhoed had iets magisch over zich. We deden hem om de beurt op, maar we voelden geen magische kracht opkomen. Pas toen handpop 'Lotje' deze hoed opdeed voelde ze magische krachten! We luisterden naar het verhaal van Nieuwsgierige Lotje. In de poppenkamer verkleden we ons als Lotje. We vliegen op onze bezem door de klas en vieren de verjaardag van Lot. Hoe toevallig! We leren over Lotje en er zit een echte Lot bij ons in het klasje! Hiep hiep hoera lieve Lot! We eten samen lekkere cakejes en krijgen puzzels van Disney voor in ons klasje cadeau! Dankjewel! We leerden een liedje over Lotje en tekenden en schilderden over Lotje.

Op dinsdag waren we muziekheksen, we vormden een orkestje en speelden op verschillende soorten instrumenten. Aan het einde van de dag gaven we een optreden voor de andere kleuters. Succes gegarandeerd! Op woensdag waren we de kookheksen en maakten we gekleurd speeldeeg. Ook gingen we met zn allen naar de bibliotheek.

Op donderdag kregen we bezoek van handpop de slaapheks in ons klasje. Ze vroeg ons om samen te gaan heksenturnen zodat zij rustig een dutje kon doen in onze klas. Ook vroeg ze om een theelichtje voor haar te maken want ze was bang in het donker. Samen beplakten we een glazen potje met vloeipapier en stopten er een kaarsje in. Voor thuis op ons eigen nachtkastje!

Op vrijdagochtend stond in de kring een gereedschapskoffer! De knutselheks was deze vergeten in ons klasje en we doken met zn allen in de koffer om de materialen te verkennen. Wat een verstrooide heks toch! We namen deze mee naar de timmerbank en begonnen vollop te klussen! Ook knutselden we een eigen zaag. Het was weer feest in onze klas want Amélie was jarig! Ook 6 jaar geworden, proficiat Amélie! Weer mochten we smullen van een lekkere cake, waarvoor dank!

De tweede week begonnen we met het vieren van Siebe zijn verjaardag. Siebe had een fotoalbum meegebracht. Samen bekeken we zijn geboorteverhaal. Wat grappig en schattig! Iedereen was één en al oor. Ook had hij een kadootje bij voor de klas: Playmobil en lekkere cakejes, bedankt! We klusten volop verder deze week want we gaan de knutselheksen zijn tijdens de musical van Lotje.  Siebe zijn papa kwam ook nog op bezoek. Wat een verrassing! Hij had zijn gitaar meegebracht en we zongen en dansten samen. Bedankt, de kleuters hebben er echt van genoten! Als afsluiter van de week gingen we op heksentocht. Lotje had overal kleine Lotjes opgehangen die we moesten zoeken. Bij elk klein Lotje dat we tegenkwamen deden we een heksenopdracht en aan het einde van de tocht zagen we plots heksenkoekjes in de bomen hangen. We visten ze er met onze bezemsteel uit en aten ze gezellig op in het bos. Vanaf nu behoren we allemaal tot de heksenkring. Iedereen had een heksendiploma verdiend terwijl Lotje uitgeput in de klas lag te rusten. Wat waren we fier dat we ook tot de heksenkring mochten behoren!

Volgende week gaan we nog wat verder werken rond heksen en oefenen voor onze heksenmusical van vrijdagavond! Tot dan!

(Een klein deeltje van de foto's staan gedraaid, sorry hiervoor lukte niet anders!)