23-03-14

thema: de supermarkt

Twee weken werkten we rond het thema : de supermarkt! Eerst voerden we een klasgesprek over wat een supermarkt precies is en wat je er kan kopen. Is een bakker bijvoorbeeld ook een supermarkt? En hoe zit het met de slager, de kapper en het postkantoor? VerrastEr waren verschillende meningen die naar voor kwamen, maar uiteindelijk werden we het eens. In een supermarkt vind je vanalles terug! Voornamelijk eten, maar soms hebben ze er ook kleren en speelgoed. De meest favoriete winkels van onze kleuters waren de GB en de Colruyt. 

Samen begonnen we een winkelhoek in ons klasje te installeren. Toen de winkelhoek klaar was zag die er toch een beetje vreemd uit. Al de winkelwaren lagen en stonden door elkaar op de schapjes. Wanneer er een klant iets kwam kopen moest de winkeljuf of meneer erg lang zoeken naar het juiste product en dit werkte niet! Dus werd beslist om afdelingen te voorzien zoals in een echte winkel. Al de zuivelproducten kwamen samen te staan, al de groenten en fruit, de drank, …Het winkelen verliep ineens een pak vlotter. 

Aan de tafel mochten we in de reclameboekjes snuisteren. Gezellig samen dingen uitkiezen die wij het liefste zouden hebben en erover praten, deze uitknippen en in ons winkelkarretje plakken. Er werd heel wat gediscussieerd aan de tafel over welk product en wat je ermee kon doen. Er kwamen ook veel verrassende dingen in het karretje terecht: een strijkijzer, een hogedrukreiniger, een stofzuiger,… mama's en papa's ik geloof dat jullie goed af zijn thuis!Lachen

Ondertussen spaarden we ook centjes voor India samen met 'opa Knoest'. Iedere dag worden de tien centjes op de grote kaart gelegd en tellen we samen al de tien centjes. Als we twee rijtjes vol hebben mag de kleuter van de dag een product in de kar leggen en we hebben er al veel, joepie! Bedankt hiervoor! De kleuters zijn heel gemotiveerd om mee te sparen en leren ook een beetje de waarde van het geld kennen op deze manier. De grote cent (50 cent) bijvoorbeeld, die is voor Rita. De bruine centjes moeten op een stapeltje gelegd worden tot we aan 10 zitten. Soms zijn er ook iets grotere centjes bij, dat zijn die van twintig cent en dat zijn er eigenlijk twee van 10 cent. Een heel rekenwerkje 's morgens vroeg in onze kring. Onbeslist

We maakten ook prijzen voor de voedingswaren in onze winkel. Deze bevestigden we zelf aan de schapjes van ons winkeltje. Nu konden we echt betalen voor hetgeen we kochten. We namen onze portefeuille mee en gaven het juiste aantal centjes uit als de winkeljuf van hen verwachtte. Ook gebruikten we een boodschappenlijst om onze aankopen te doen.

We speelden ook telspelletjes op de computer, maakten onze eigen reclamefolders en schilderden winkelkarretjes aan de schildersezel en maakten winkelkarretjes met smalle reepjes papier die we over elkaar moesten plakken zoals de spijlen van een echte kar over elkaar heen lopen.

Ineens was het supergoed weer. We besloten om de stoeltjes buiten te zetten en gezellig buiten in het zonnetje on s fruitmoment te houden. Heerlijk die eerste zonnestralen. StoerWe speelden weer voor het eerst sinds maanden met het zandbakspeelgoed in de zandbak en turnden buiten met juf Gitte.

Als kers op de taart maakten we een uitstap naar de 'echte' supermarkt! De GB!!! We namen de bus en kregen allemaal een boodschappenlijstje. Op ons boodschappenlijstje stonden alle ingrediënten die we nodig hadden om wafeltjes te bakken voor de inzamelactie voor India. Links stond er een afbeelding en rechts stond er het aantal naast. Fleur G. mocht met het karretje rijden omdat zij de kleuter van de dag was die dag. De andere kleuters mochten op zoek gaan naar de ingrediënten. Het werd een zoektocht doorheen de winkel. Soms vonden we een product dat er erg op leek, maar dat niet de juiste prijs of de juiste afbeelding had, dan moesten we weer verder zoeken en vergelijken. 

Met z'n allen gingen we afrekenen aan de kassa en werden alle producten in de boodschappentas gestopt. Omdat we zo flink Onschuldiggeweest waren in de winkel en we nog eventjes op de bus moesten wachten kregen we wat fruit en een gezond koekje voor onderweg.

We maakten wafeltjes voor India en versierden de etiketjes. De verkoop verliep erg vlot. Op vrijdag keken we nog naar de poppenkast over Miss Piggy en Pino die naar de supermarkt gingen. Dit samen met de kleuters van juf Nele. Op vrijdag was ook de lente daar, maar het lentegevoel was er helaas nog niet bij. Vanaf volgende week gaan we het 1 weekje over de lente hebben, en als het lentegevoel ons buiten niet kan omringen, dan zullen we binnen in ons klasje de lente wel doen ontstaan en laten overheersen ;-). 

De commentaren zijn gesloten.