21-02-14

thema: 'de ruimte'

We dompelden ons gedurende twee weken onder in de wereld van de ruimte. We speelden zelf de zon, de aarde en de planeten en zagen op die manier hoe de aarde rond de zon draait. We maakten onze eigen astronautenstoel waarmee we konden opstijgen naar de ruimte. We maakten astronautengevoelsmetertjes die we dagelijks tijdens het onthaal en tijdens het afscheid eventjes op het juiste astronautje plaatsten. Gelukkig voornamelijk veel vrolijke astronautjes in ons klasje! We hielden gesprekjes over onze gevoelens, over wat boos/vrolijk/bang/verdrietig precies is en wanneer je je zo kan voelen. We maakten onze eigen planeet en schilderden over de ruimte. Op vrijdag maakten we planetenpoffertjes in de klas die we zelf mochten versieren met bruine/witte suiker.

In de zandbak maakten we een maanlandschap na en in de poppenkast werden er druk ruimtescenario's nagebootst uit de verhaaltjes die verteld werden.

We telden af van 10 tot 0 en sprongen zelf de ruimte in, voordat we begonnen spelen in de hoeken. We bouwden met doosjes een reuzeraket en schilderden deze in leuke kleurtjes. We bouwden allerlei raketten en satelieten na.

We bespraken het woordje 'zwaartekracht' en zweefden tijdens de turnles in het rond zoals een astronaut dat doet. Ook deden we allerlei proefjes met magneten.

Elke ochtend mocht de kleuter die aan de beurt was een schuifje opentrekken uit het kastje. Zo was er een taalschuifje, rekenschuifje en ruimteschuifje waarin allerlei opdrachten zaten rondom dit thema.

Als afsluiter mochten we samen met de kleuters van juf Nele kijken naar de poppenkast.

04-02-14

'thema: Nieuwsgierige Lotje' (2)

We werkten nog verder aan al ons gereedschap dat we nodig hadden voor ons optreden van afgelopen vrijdag. We klusten en dansten en klusten en dansten en plots was alles klaar, JOEPIE!Lachen

We oefenden nog eens in de Kerk en op vrijdag was het zover!

Eindelijk mochten we onze zelfgemaakte hoed, hamer, zaag en gereedschapsband dragen. We voelden ons nu pas échte knutselheksen en we waren klaar om aan Lotje te laten zien dat WIJ, oh jawel hoor, dat wij de knutselheksen haar bezem wél konden maken!

We klusten tijdens het optreden ook nog aan de reuzeraket van Lotje en ze vloog er aan het einde van de musical in naar huis!

Dag Lotje, het was fijn om je drie weken dicht bij ons gehad te hebben!

Hier kan je samen het refrein van ons dansliedje nog eens zingen. (De kleuters zullen de mama's en papa's het dansje er wel bij leren Knipogen):

'Klussen is mijn leven de zin van mijn bestaan, dus als je niet kan klussen dan moet je nu maar gaan,klussen, klussen, klussen, opzij je staat naar voor. Zo kunnen wij niet werken, zo kan ik er niet door! Hier een lik, daar een spat, schuurpapier, megawat, spijker vastn schroef maar los, ja wij gaan hier totaal los! Snij maar af, smeer maar in, hier het eind, daar het begin, snel omhoog, plakken maar. Beetje rotzooi, geen bezwaar! Maak je eigen REUZERAKET, een eigen design dat is pas echt plezier! Maak je eigen paradijs, schots en scheef, dat is pas echt onwijs!Lachen'

Vanaf vandaag leren we over astronauten, planeten, sterren en alles wat met de ruimte te maken heeft.