25-01-14

Thema: 'Nieuwsgierige Lotje'

Drie weken lang werken we rond het prentenboek: 'Nieuwsgierige Lotje' . Dit prentenboek draait rond een heksje, Lotje genaamd dat haar bezemsteel wil laten maken en daarvoor bij verschillende heksen aanklopt om hulp. Dit zijn allemaal lieve, goedaardige heksen die elk hun eigen talent bezitten. Zo heb je de kookheks, de muziekheks, de slaapheks en de knutselheks. De eerste week hebben we elke dag een andere heks besproken om de verschillende heksen te leren kennen. De tweede week hebben we ons in de knutselheks verdiept.

Op maandag lag er een speciaal kadootje in de klas van Juf Nele. We zongen samen met de kleuters van juf Nele het liedje: 'Hokus pokus paraplu, klein kadootje open u!' en plots ging het kadootje open en kwam er een heksenhoed en een brief uit. Deze heksenhoed had iets magisch over zich. We deden hem om de beurt op, maar we voelden geen magische kracht opkomen. Pas toen handpop 'Lotje' deze hoed opdeed voelde ze magische krachten! We luisterden naar het verhaal van Nieuwsgierige Lotje. In de poppenkamer verkleden we ons als Lotje. We vliegen op onze bezem door de klas en vieren de verjaardag van Lot. Hoe toevallig! We leren over Lotje en er zit een echte Lot bij ons in het klasje! Hiep hiep hoera lieve Lot! We eten samen lekkere cakejes en krijgen puzzels van Disney voor in ons klasje cadeau! Dankjewel! We leerden een liedje over Lotje en tekenden en schilderden over Lotje.

Op dinsdag waren we muziekheksen, we vormden een orkestje en speelden op verschillende soorten instrumenten. Aan het einde van de dag gaven we een optreden voor de andere kleuters. Succes gegarandeerd! Op woensdag waren we de kookheksen en maakten we gekleurd speeldeeg. Ook gingen we met zn allen naar de bibliotheek.

Op donderdag kregen we bezoek van handpop de slaapheks in ons klasje. Ze vroeg ons om samen te gaan heksenturnen zodat zij rustig een dutje kon doen in onze klas. Ook vroeg ze om een theelichtje voor haar te maken want ze was bang in het donker. Samen beplakten we een glazen potje met vloeipapier en stopten er een kaarsje in. Voor thuis op ons eigen nachtkastje!

Op vrijdagochtend stond in de kring een gereedschapskoffer! De knutselheks was deze vergeten in ons klasje en we doken met zn allen in de koffer om de materialen te verkennen. Wat een verstrooide heks toch! We namen deze mee naar de timmerbank en begonnen vollop te klussen! Ook knutselden we een eigen zaag. Het was weer feest in onze klas want Amélie was jarig! Ook 6 jaar geworden, proficiat Amélie! Weer mochten we smullen van een lekkere cake, waarvoor dank!

De tweede week begonnen we met het vieren van Siebe zijn verjaardag. Siebe had een fotoalbum meegebracht. Samen bekeken we zijn geboorteverhaal. Wat grappig en schattig! Iedereen was één en al oor. Ook had hij een kadootje bij voor de klas: Playmobil en lekkere cakejes, bedankt! We klusten volop verder deze week want we gaan de knutselheksen zijn tijdens de musical van Lotje.  Siebe zijn papa kwam ook nog op bezoek. Wat een verrassing! Hij had zijn gitaar meegebracht en we zongen en dansten samen. Bedankt, de kleuters hebben er echt van genoten! Als afsluiter van de week gingen we op heksentocht. Lotje had overal kleine Lotjes opgehangen die we moesten zoeken. Bij elk klein Lotje dat we tegenkwamen deden we een heksenopdracht en aan het einde van de tocht zagen we plots heksenkoekjes in de bomen hangen. We visten ze er met onze bezemsteel uit en aten ze gezellig op in het bos. Vanaf nu behoren we allemaal tot de heksenkring. Iedereen had een heksendiploma verdiend terwijl Lotje uitgeput in de klas lag te rusten. Wat waren we fier dat we ook tot de heksenkring mochten behoren!

Volgende week gaan we nog wat verder werken rond heksen en oefenen voor onze heksenmusical van vrijdagavond! Tot dan!

(Een klein deeltje van de foto's staan gedraaid, sorry hiervoor lukte niet anders!)

11-01-14

Thema Driekoningen en Nieuwjaar

Op maandag was het een speciale dag. Het was een nieuwe maand en de eerste dag na de vakantie, maar er was nog iets speciaals. Het was DRIEKONINGEN! OnschuldigJuf vertelde het verhaal van de drie koningen. Caspar, Balthasar en Melchior werden uitvoerig besproken en bekeken en graag wilden we ook wel eens een koning zijn. We begonnen met zelf een kroon te knutselen. Zo konden we ons eindelijk voelen zoals de koningen uit het verhaal. We paradeerden door de klas en zongen driekoningen voor elkaar. Onze kroon konden we 's avonds misschien nog gebruiken om 'echt' driekoningen te gaan zingen. Ook maakten we een puzzeltje over driekoningen dat we zelf moesten uitknippen en inkleuren. Een nieuwe maandketting maken hoorde er ook bij, want we hadden geen enkele kalender meer in onze klasje met het nieuwe jaar!

Het nieuwe JAAR ging dan ook niet aan ons voorbij! We vertelden aan elkaar wat we met nieuwjaar gedaan hadden en wat we dan precies vieren. Sommige kleuters waren op mogen blijven tot er vuurwerk te zien was! VerrastWe maakten zelf vuurpijlen en schoten ze in de gang hoog de lucht in. pschtttt pschtttt BOEM ! We gebruikten een rietje om zo de verf op ons papier te laten 'ontploffen'. Een mooi vuurwerkspektakel werd het resultaat van ons blaasverven.

Met Juf Daisy maakten we tussendoor eiersalade, hmm lekker en wat konden we dit al goed!

Op woensdag was het Fleur B. haar verjaardag ! Hiephiephoera, het was feest in de klas en Fleur had een superlekkere cake bij in de vorm van een luchtballon. Wat mooi! Bedankt Fleur, ook voor het mooie prentenboek! Lachen

Als afsluiter maakten we op vrijdag zelf nog een lekkere appelcake voor de nieuwjaarsreceptie van de klas. Namiddag mochten we met z'n allen gezellig plaatsnemen aan de feesttafel. We smulden samen van de cake en klonken op het nieuwe jaar!